дроб
25.01.2022 Від Юлія

Як пояснити дитині дроби

Тема дробів є однією з найважчих для школярів. Проте складне завдання пояснити дитині дроби стає набагато простіше та цікавіше  якщо підійти до нього захоплено, з фантазією та перетворити його на гру. Майбутньому школяреві дружба з дробними числами здасться не такою вже складною, якщо почати знайомство заздалегідь. Тому, незважаючи на те, що за шкільною програмою цю тему проходять у 5 класі, почати знайомство з дробами, їх змістом та найпростішими операціями з ними можна і потрібно ще у старшому дошкільному віці. Таких дітей навіть не доведеться навчати цілеспрямовано, вони чудово засвоюють матеріал через гру та творчість.

Що потрібно знати про дроби насамперед?

  • Дроб — неціле число, що позначає кілька частин або часток від цілого.
  • Дроб завжди менше цілого.
  • Чим більше в цілому часток, тим ці частки дрібніші. І навпаки, розділивши ціле навпіл, отримаємо дві великі рівні частки.

Як зробити вивчення дробів наочним?

Дітям набагато простіше засвоювати нове, якщо приклади будуть наочними. Найдоступніший спосіб продемонструвати принцип дії дробових чисел – це їжа. Прекрасно з цією метою впораються яблука, плитка шоколаду чи торт. Розділіть яблуко разом з дитиною на всіх членів сім’ї.

Ще один чудовий спосіб наочного вивчення дробів – деталі конструктора. З їх допомогою дитина може досить швидко освоїти прості приклади додавання та віднімання дробів, а також їх порівняння.

пояснити дитині дроби

Цілком доступним та захоплюючим вивчення дробів можна зробити за допомогою аплікацій, малюнків та пластиліну. Спільна творчість із регулярними коментарями — чудовий спосіб поєднати приємне з корисним.

Як правильно познайомити дитину із дробами?

Якщо ви вирішили допомогти дитині, та пояснити дитині дроби, не варто звалювати всю інформацію відразу. Ненав’язливо, потроху, озброївшись доступними прикладами з повсякденного життя, розмовляйте з дитиною про всі предмети і шматочки, про те, як зі шматочків зібрати ціле і як з цілого виходить багато частин.

Для початку поясніть дитині поняття “частина” та “ціле”. Ось шоколадка, ціла, смачна. Вона складається з часточок, шматочків, частин. Припустимо, їх 10. Малюк відламав шматочок – і ось у нього в руках 1 шматочок із 10.Відламав ще для мами шматочок – вийшло вже два шматочки з 10. Регулярно повторюйте подібні експерименти з піцою, мандаринами чи склянкою молока. Теорія повинна добре закріпитися і засвоїтися.

Далі можна розпочинати пояснення поняття “частки”. Нехай дитина розділить апельсин чи шоколадку на рівні частини, щоб усім вистачило і ніхто не образився. Ці частини називаються частки. Частки це те, з чого складається цілий предмет. У шоколадці, що складається з 10 рівних шматочків, 10 часток. Якщо яблуко розрізати навпіл, буде дві частки, кожна з яких є половиною цілого яблука.

Коли дитина досить успішно розбереться в тому, що таке частина, ціле і частки, можна вводити поняття “дроб” і починати дробити разом з ним все, що попадеться під руку: ті самі шоколадки або яблука. Сенс самого процесу залишається тим самим. Дроби вигадали для того, щоб позначати кількість часток, взятих з цілого і тих, що залишилися в цілому. Показник під межею (знаменник) позначає кількість часток у цілому предметі, а число над межею (числитель) — кількість часток, які хочемо взяти. Тобто якщо у нас була шоколадка з 5 рівних шматочків, а ми взяли 1, то дріб, що виражає цю нашу дію, виглядає як 1/5, а вимовляється як “одна п’ята” (слово частка тут опускається, але мається на увазі).

Цілий предмет теж можна виразити через дріб. Для демонстрації цього чудово підійде упаковка цукерок. Коробочка ціла, якщо в ній 10 цукерок, кожна цукерка на своєму місці. 10 цукерок – 10 частин, і ціла упаковка – 10 штук. Виходить, що 10/10 це ціла упаковка цукерок, 1 упаковка. При зображенні цілого числа за допомогою дробу чисельник і знаменник – завжди те саме число, що позначає всі частки, що становлять цілий предмет.

 

пояснити дитині дроби

 

Таким чином, якщо дитина вже вміє писати і готова вчитися записувати дроби, постарайтеся постійно нагадувати йому послідовність, ставлячи питання, що наводять. Скільки всього частин у цілому предметі? Пишемо під межею. А скільки частин ми взяли із цього цілого предмета? Пишемо над межею. Це досить просто, якщо дати раду.

Коли дитина активно знайомиться з частками і цілими, він повинен розуміти, що дробові числа – це не просто хитромудрі математичні завдання, а звичайне явище в повсякденному житті. Продемонструйте йому, що дроби стануть у нагоді, наприклад, коли малюк захоче поділити свої цукерки з другом. Розкажіть, що дробами вимірюють не лише апельсини чи торти, а й обсяги рідини, відстань маршруту, гроші та навіть час. Коли ви готуєте вечерю, гуляєте в парку або подорожуєте гіпермаркетом зі списком покупок — у будь-якій ситуації показуйте дитині на живому прикладі, як працюють дроби, для чого так необхідно в них розбиратися і як їх слід використовувати. Розуміючи користь та необхідність практичного застосування, дітям буде цікавіше та простіше потоваришувати з такою непростою темою і вам буде простіше пояснити дитині дроби.

Проголосуйте, нам важлива Ваша думка!
[Усього: 4 Оцінка: 5]