Материки
02.09.2022 Від Юлія

Материки. Основні поняття. Географія 6клас

Материки. На карті світу видно великі ділянки суші, оточені Світовим океаном. Це материки чи континенти. У статті розповідається, як вони називаються, чим відрізняються від частин світу, описано їхнє розташування.

Материки та частини світу
Материк – термін географічний, що означає велику ділянку суші, що височить над океанічними водами.
Частина світу – культурно-історичне поняття, що відображає уявлення про будову світу під час відкриття нових земель. Частинам світу давалися назви на ім’я першопрохідців або відповідно до грецьких та латинських термінів.
Назви материків: Північна та Південна Америки, Євразія, Африка, Австралія, Антарктида. Список елементів світу: Америка, Європа, Азія, Африка, Австралія, Антарктида.

Для Африки, Австралії та Антарктиди уявлення про них, як про материки або частини світу аналогічні, частина світу Америка ділиться на 2 континенти, до складу Євразії входить 2 частини світу; Спочатку поняття материк і частина світу використовувалися без обмежень.

материки

Малюнок 1. Частини світу

Межі
Сучасні кордони між материками проводяться по суші та океанам. Сухопутні кордони встановлені Суецьким і Панамським каналами, океанічні по шельфових зонах. Кордон між Європою та Азією в Росії проводять по Уралу, річці Ембе, Каспію, Кавказу і далі морями.

Протока між Азією та Америкою була виявлена ​​в 1648 році експедицією Семена Дежнєва та Федота Попова, а мис, який сьогодні носить ім’я Дежнєва, тоді називався Великий Кам’яний Ніс; Берінг повторно відкрив протоку через 70 років.

Вивчаємо карту світу
Подивимося, як розташовані материки Землі на карті. У західній півкулі знаходяться обидва американські континенти, відповідний сектор Антарктики, незначні частини Європи та Африки. Решта суходолу належить східній півкулі.

Материки

Малюнок 2. Материки

Якщо подивитися на розподіл континентів щодо екватора, можна бачити, що більша частина суші відноситься до північної півкулі, у південній переважають океанічні простори.

Описана схема континентів не єдина, є інші, де Європа та Азія вважаються окремими материками чи замість Євразії існує Афроєвразія.

Що ми дізналися?
Ми дізналися, що таке материк, у чому відмінність від частини світу. У статті 2 списку – континентів та частин світу.  У різних країнах існує кілька систем опису материків світу, крім української. Ми дізналися, що розташування континентів Землі нерівномірне.

Проголосуйте, нам важлива Ваша думка!
[Усього: 2 Оцінка: 5]