дощ у банці
23.09.2022 Від Юлія

“Дощ у банці.” Хімічний дослід

«Дощ у банці»  це зовсім простий дослід, який буде цікавим для дітей дошкільного віку. Експеримент із піною для гоління можна провести разом з малюком у домашніх умовах. Таке заняття наочно демонструє фізичні природні явища, що викликає інтерес до пізнання навколишнього світу.

Підготовка до проведення експерименту

Зробити «Дощ у банці» разом із дітьми можна дуже легко. Необхідно заздалегідь підготувати та закупити інгредієнти. При проведенні хімічних дослідів важливо дотримуватися техніки безпеки.

 

Для дітей якого віку цікавий дослід

Цікавий досвід для дітей «Дощ у банці» допомагає пробудити інтерес до нових знань. Тому експеримент буде, перш за все, корисний дитині, яка готується до школи. За допомогою такого заняття “практичною хімією” маленькі дослідники вчаться спостерігати, аналізувати, робити висновки.

Демонструвати досвід можна дітям і молодшим, починаючи з віку від 3 років. Малюкам подобається пухнаста консистенція «хмар»: кольоровий «дощик у банці» з піною нагадає їм природні явища. А дорослі можуть пояснити цьому прикладі, як зазвичай випадають опади.

Необхідні матеріали

Дослід «Дощ у банці» зробити нескладно. Для цього знадобляться:

  • Прозора баночка.
  • Вода.
  • Піна для гоління.
  • Харчовий барвник.
  • Шприц чи піпетка.

Якщо в будинку не користуються піною для гоління, її можна придбати у промтоварному відділі.

А харчовий барвник легко замінити на гуашу, розведену з водою. Для експерименту найбільше підходить фарба із синім кольором.

Техніка безпеки

Експеримент «Дощ у банці» проводять з маленькими дітьми. На заняттях потрібно дотримуватись правил безпеки:

  • Проводити досліди лише під наглядом дорослого.
  • Під час експерименту слідкувати за малюком, не дозволяти куштувати на смак інгредієнти.
  • Накрити плівкою або іншим щільним матеріалом навколишні меблі.
  • Використовувати безпечні матеріали, посуд.
  • Можна надіти спеціальні захисні окуляри, рукавички.

Покрокова інструкція досліду

Щоб отримати «дощ у банці» з піною для гоління, знадобиться:

  • Заповнити прозору ємність водою на ¾ об’єму.
  • Зверху видавити трохи піни та акуратно допомогти їй осісти на водній поверхні. Зручно це зробити ложкою чи кулінарною лопаткою.
  • Змішати барвник у невеликій кількості води та наповнити рідиною шприц або піпетку.

Демонструвати експеримент  починають з моменту видавлювання барвника на поверхню піни:

дощ у банціДля цього акуратно поміщають кінчик шприца повітряну піну і повільно вводять барвник. Довірити таку операцію можна дитині.

Поступово біла повітряна «хмара» стає важчою, і через деякий час дитина буде захоплено спостерігати крізь скло «кольоровий дощ».

Корисно таку демонстрацію завершити теоретичним заняттям на тему «Як утворюються та випадають опади». Після наочного прикладу, коли видно струмені забарвленої води у прозорій рідині, дитині легко пояснити, як перед дощем хмари змінюють колір та форму.

Висновок

Дослід «Дощ у банці» – корисне заняття з дошкільнятами з метою залучення їх до наук. Це добрий спосіб наочно продемонструвати, як зароджуються хмари, чому починається дощ.

Дитячі експерименти, захоплюючи маленьких дослідників, розвивають творчі здібності, допитливість, розширюють уявлення про навколишній світ, властивості речовин.

Проголосуйте, нам важлива Ваша думка!
[Усього: 2 Оцінка: 5]