векторний графічний редактор
27.08.2022 Від Юлія

Векторний графічний редактор

Векторний графічний редактор допомагає  малюнки та картинки в ЕОМ  представляти у векторному форматі. Для роботи з векторною графікою призначені спеціальні програми, що дозволяють працювати з графічними примітивами, з яких будуватися зображення. Коротко про графічного редактора векторної графіки та технології роботи в ньому можна прочитати в цій статті.

Векторний графічний редактор

Векторний графічний редактор є програмою, що дозволяє конструювати ілюстрації з різних геометричних об’єктів, які називаються графічними примітивами. Кожен редактор пропонує свій набір графічних примітивів. Основний склад цих об’єктів включає:

  • лінії;
  • пласкі фігури;
  • фігури-символи;
  • текстових полів.

Графічні примітиви векторного редактора

Всі елементи для малювання згруповані на єдиній панелі малювання. Як правило, панелі інструментів графічних редакторів можуть додаватися та ховатися через меню, розташоване над робочою область програми.

векторний графічний редактор Панель

Мал. 1. Панель інструментів для малювання векторного редактора.

Лінії

Лінії, як графічні примітиви, можуть бути різними. За своїм призначенням вони бувають:

  • прості;
  • сполучні.
  • На вигляд:
  • прямі лінії;
  • криві лінії.

Також на кінцях ліній можна встановити стрілки, різноманіття видів стрілок залежить від конкретного графічного редактора.

Фігури

Бібліотека геометричних фігур досить різноманітна у будь-якому векторному графічному додатку.

Основні фігури:

  • прямокутники – розміром і виглядом прямокутника можна управляти, якщо зробити сторони прямокутник однаковими, можна отримати квадрат;
  • еліпси – призначені для малювання фігур еліптичної форми, керуючи об’єктом миші, можна намалювати коло;
  • основні фігури – різноманітні геометричні фігури – трикутники, паралелограми, трапеції, сектори, кільця та інші;
  • фігури-символи – великий набір фігур з певним смисловим навантаженням – смайлики, серця, широкі стрілки, фігурні дужки, елементи блок-схем, зірочки, виноски.

Текстові поля

Існують спеціальні інструменти створення текстових написів. Написи розглядаються як геометричні об’єкти і технологія роботи з ними не відрізняється від інших мальованих примітивів. Додатково можна налаштовувати для текстових полів гарнітуру, кегель та накреслення шрифту, а також використовувати додаткові налаштування вирівнювання напису, зміни величини інтервалу.

Крива Безьє

Деякі векторні редактори мають окремий інструмент – криву Безьє. За допомогою кривих Безьє малюють фігури складної форми, контур яких є гладкою лінією. На цих лініях розташовані вузли, якими можна керувати, переміщуючи їх. При цьому змінюватиметься вид намальованої криволінійної фігури.

Активне використання векторних редакторів для створення дизайну інтернет-ресурсів спричинило популяризацію плоского дизайну. Особливістю такого дизайну є використання плоских прямокутних об’єктів, прямих кутів. У ньому не роблять тіней, не використовують текстур та об’ємних зображень.

векторний графічний редактор

Мал.2. Приклад сайту із плоским дизайном.

Основні прийоми роботи у векторному графічному редакторі

Усі графічні редактори мають схожі прийоми роботи:

  • Налаштування контуру примітиву полягає в завданні товщини, кольору та типу лінії.
  • Заливання фігури – всі замкнуті фігури можна зафарбовувати кольором або особливою градієнтною заливкою, а можна залишати прозорими.
  • Виділення об’єктів – для виділення об’єктів використовується спеціальний інструмент, він зазвичай представлений на панелі інструментів у вигляді стрілки.
  • Переміщення, обертання, зміна розмірів об’єктів – виконується за допомогою натискання лівої кнопки миші за спеціальними позначками, що позначає межі намальованого примітиву.
  • Багатошаровість – для складних ілюстрацій, що з кількох примітивів, кожен графічний об’єкт розміщують окремому рівні, званому шаром. Графічні елементи можна помістити на передній або задній план, або на один шар вперед або назад.
  • Угруповання – малюнки, що складаються з декількох примітивів, групують для того, щоб розглядати їх як єдині об’єкти та застосовувати засоби форматування до всіх елементів одночасно.

Особливість векторних редакторів полягає в тому, що вони придатні переважно для створення ілюстрацій, а не для редагування фотореалістичних зображень. Ці програмні продукти використовують для створення логотипів, технічних ілюстрацій, об’єктів типографіки, контурних малюнків.

векторні графічні редактори

Мал.3 Багатошаровий векторний малюнок

Векторні редактори

Ринок програмних рішень для створення векторної графіки пропонує як безкоштовні програмні продукти, наприклад OpenPffice Draw, Inkscape, так і комерційні (платні) програми CorelDraw, Adobe Illustrator, Xara Designer.

Для роботи слід вибирати лише ліцензійні програмні продукти або безкоштовні програми.

Файли з векторними малюнками мають такі розширення: CDR, AL, EPS, WMF, SVG.

 

Що ми дізналися?

Векторні зображення складаються з окремих графічних об’єктів – примітивів, які є лініями, різними геометричними фігурами, фігурами-символами, фрагментами тексту. Графічні редактори дозволяють форматувати контур, заливку фігури, переміщати та масштабувати об’єкти, групувати та розміщувати на різних шарах. Ринок векторних програмних засобів пропонує як платні, і безкоштовні редактори. Векторні файли мають розширення CDR, AL, EPS, WMF, SVG.

Проголосуйте, нам важлива Ваша думка!
[Усього: 1 Оцінка: 5]