будова землі
05.09.2022 Від Юлія

Будова землі. Географія

Будова землі завжди цікавила вчених всіх часів. У давнину Землю представляли як диск. 330 року до н. е. Аристотель вперше обґрунтував кулястість планети. З розвитком сучасних методів дослідження людство зробило багато спроб, щоб дізнатися, з чого складається планета Земля. Відомості про це пропонує стаття.

Будова Землі
Наша планета є поєднанням кількох сфер з різними властивостями.

Докази про будову планети будуються на результатах геофізичних досліджень та дослідів у спеціальних установках, що створюють високий тиск та температуру. Отримати реальні зразки глибинного матеріалу поки що неможливо.
будова землі
Передбачається, що в центральній частині планети знаходиться ядро, що складається з внутрішньої твердої частини та зовнішнього рідкого шару. Дослідження показали, що це найщільніша частина планети. Точних відомостей про склад ядра немає, найімовірніші елементи – залізо, нікель, кремній з величезним переважанням заліза. Глибина зовнішнього кордону близько 2890 км.

Наступний шар – мантія, яка поділяється на нижню та верхню. Глибина її зовнішнього кордону від 30 до 70 км. Мантійна речовина має високу температуру та в’язкість. У складі переважають породи з високим вмістом оксидів кремнію та магнію, присутні оксиди заліза, алюмінію, кальцію. Геологи вважають, що деякі мінерали та гірські породи піднімаються до денної поверхні з мантії у вулканічних та сейсмічних областях. Зовнішній шар мантії астеносфера має пластичність, що забезпечує рухливість континентів та їх стійкість.
Зовнішній шар – літосфера.

будова земліНаприкінці XVII століття з’явилася гіпотеза про порожню Землю. Описувалися цивілізації, що живуть усередині земної кулі.
Літосфера
Літосфера чи земна кора – це тверда оболонка, що з різних гірських порід. У її товщі перебувають родовища з корисними копалинами, тому вивчення гірських порід і закономірностей їх розміщення Землі ведеться постійно.

Зовнішній шар земної кори називається ґрунтом. Склад грунту залежить від кліматичних особливостей розташування регіону.
Надглибоке буріння
будова земліУ ХХ столітті було зроблено спробу отримати зразки глибинних гірських порід. У, ФРН, СРСР, Австрії, Швеції проводилося надглибоке буріння. Максимальної глибини 12262 м досягла одна з 14 радянських свердловин, побудована на Кольському півострові. Були отримані нові дані про склад порід та будову земної кори в межах півострова. Підтвердилися не всі припущення геологів, але події 1990-х років перервали буріння та вивчення матеріалів. 1995 року роботи зупинено, свердловину законсервовано.
Що ми дізналися?
Ми дізналися, з чого складається Земля, як про це вчені дізналися. Внутрішні земні шари відрізняються властивостями та складом. Для вивчення глибинних порід проводилося спеціальне буріння, але глибше 12 262 м проникнути не вдалося. Всі дослідження підтверджують, що всередині планети немає порожнини, де мешкають невідомі народи.

 

Проголосуйте, нам важлива Ваша думка!
[Усього: 2 Оцінка: 5]